Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Urasuunnitelma apuna alanvaihdoksessa

Urasuunnitelma apuna alanvaihdoksessa

  • tehnyt
Alanvaihdon tueksi on hyvä tehdä urasuunnitelma.

Kaukana ovat ajat, kun työskentelyllä oli tapana keskittyä elämänmittaiseen työsuhteeseen samalla työnantajalla. Nykyisin on varsin tavallista vaihtaa työpaikkaa tai alaa kokonaisuudessaan. Jos oma ala tuntuu taakse jätettävältä aiheelta ja uusi urapolku kiinnostaa, mutta selkeää suunnitelmaa ei vielä asiassa etenemisen suhteen ole, voi urasuunnitelma olla yksi apukeino matkalla kohti alanvaihdosta sekä uutta suuntaa opiskelu- ja työelämässä.

Urasuunnitelma auttaa jäsentämään toiveet

Tulevaisuuden ja työelämäpolun pohdinta mielletään usein virheellisesti vain nuorten opiskelemaan lähtevien asiaksi. Kuitenkin moni kaipaa jo aloitetulla ammattipolullaan tukea ja näkökulmia etenemiseen sekä jopa uusien reittien löytämiseen. Toisinaan saatetaan kaivata myös täyskäännöstä ja kokonaisvaltaista ammatinvaihdosta, vaikka tiedossa ei välttämättä olisikaan selvää ajatusta siitä, mitä sitten oikeastaan haluaisi seuraavaksi tehdä.

Urasuunnittelu on yksi hyvä keino omien ajatusten jäsentelyyn ja tulevaisuuden vaihtoehtojen kartoittamiseen ulkopuolisen ammattilaisen kanssa. Tällöin on mahdollista etsiä yhdessä valmentajan kanssa niitä omia vahvuuksia, joita on ehkä jo nykyisessä ammatissaan hyödyntänyt tarkoituksella tai huomaamattaan. Toisaalta myös niitä piirteitä, joita työltään kaipaisi, mutta jotka eivät tämän hetkisessä tilanteessa täyty.

Löydä inspiraatio uudelleen

Ammatinvaihdoshalun taustalla voi olla esimerkiksi uupuminen tai muu työskentelyä nykyisessä ammatissa estävä seikka. Toisinaan muutostoive herää tilanteessa, jossa mitään selkeää estettä työnteolle ei ole, mutta työ ei enää tunnu yhtä inspiroivalta, kuin aiemmin. Työ on merkittävässä roolissa elämässä, joten on tärkeää, että se on itselle mielekästä. Sen sijaan, että tyytyisi työskentelemään merkityksettömältä tuntuvassa ammatissa, kannattaakin rohkeasti levittää siipensä ja suunnata kohti uusia unelmia ja urapolkuja.

Avainsanat:
Tämä sivusto käyttää evästeitä taatakseen sinulle parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen