Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Mikä on urasuunnitelma?

Mikä on urasuunnitelma?

  • tehnyt
Urasuunnittelu on tärkeää opiskelijalle.

Urasuunnitelma on kokonaisvaltainen suunnitelma, jossa orientoidutaan tulevaisuuteen ja työstetään omaa identiteettiä. Urasuunnittelu on aloitettava jo ennen opiskeluja ja sitä on jatkettava myös sen jälkeen. Jotkut suunnanotot elämässä ovat hyvin sattumanvaraisia eikä niillä ole kovin strategista merkitystä. Mutta se on kuitenkin huomioitava, että urasuunnittelu ei tapahdu itsestään, vaan se vaatii jatkuvaa ja aktiivista työstämistä sekä ajattelua.

Miten urasuunnitelma syntyy?

Oma henkilökohtainen ura ei koskaan voi olla jokin irrallinen elämän saareke, joka syntyy sormia napsauttamalla. Se on toisinaan jopa pitkällisen suunnittelun tulos ja se huomioi sinulle itsellesi merkityksellisiä ja tärkeitä asioita. Urasuunnittelulla pyritään löytämään vastauksia moniin, miltä askarruttaviin kysymyksiin ja nämä kysymykset ja niiden vastaukset muokkautuvat sitä mukaa, kun kokemusta kertyy.

Sekin on huomattava, että urasuunnittelu on erilaisilla ihmisillä hyvinkin eri tyyppistä. Toiselle se on helppoa ja eteneminen tapahtuu hyvin järjestelmällisesti. Toiselle se voi olla hyvin hankalaa ja jopa mutkikasta. Siihen voi kulua aikaa hyvin pitkästi, kunnes palaset lopulta loksahtavat paikoilleen. Urasuunnitelma tukee kuitenkin molemmissa tapauksissa tätä kokonaisvaltaista prosessia. Se myös tukee motivaatiota ja hyvinvointia. Kaikki nämä asiat linkittyvät toisiinsa hyvin kiinteästi.

Mitkä asiat tulevat urasuunnittelua?

Opiskelujen aikana on tarjolla harjoittelua, jossa teoria ja käytäntö kohtaavat. Näissä pääsee tarkistamaan omaa ajatusmaailmaansa siitä, onko valinnut oikean alan ja tuntuuko työ siltä, mitä haluaa tehdä. Myös mentoroinnilla on saman tyyppinen tavoite, jolla pyritään tutustumaan saman alan ihmisiin. Nykyään järjestetään myös työelämämessuja, joiden kautta päästään tutustumaan työnantajiin ja saadaan sitä kautta uusia näkemyksiä. Toisinaan myös kansainvälisellä vaihdolla on positiivisia vaikutuksia uran kehittymiseen.

Avainsanat:
Tämä sivusto käyttää evästeitä taatakseen sinulle parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen